Uzyskanie wina z moszczu
owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży
należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus.
Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w
laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w
zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru),
szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
-Drożdże oferowane są w postaci
zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20 ml. Widać je w saszetce w
postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy
saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.
Pojedyncza dawka po
namnożeniu wystarcza na przygotowanie do 25 L wina.
Sposób
użycia:
Do butelki o pojemności 1 L wlać 150 ml soku (lub 200 g
rozdrobnionych owoców), 300 ml wody i dodać 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryć
czopem z waty i pasteryzować 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlać zawartość
wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostawić na 1-2 doby w
temp. 26°C, po czym wlać do balonu z nastawem wina (5-25
L).
UWAGA:
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki
drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę
zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
nr artykułu: 00140