TW5100
Dostępność 1-3 dni.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Charakterystyka produktu:
Głównymi elementami miernika
są:
probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru
gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
Urządzenie to skalowane jest w
temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez
bezpośredni odczyt
Zakres: od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w
przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).
Dla ułatwienia zakresy
zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina
wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie
cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
- zaraz po
dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie
powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie
fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale
- obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni
określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste
obliczenia.
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru
probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i
pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce
pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku
górnego cieczy
nr artykułu: 405556
11,90 zł
190,00 zł
19,90 zł
55,00 zł
33,50 zł
21,50 zł
21,50 zł
1,50 zł
1,50 zł
39,00 zł
15,80 zł
17,50 zł
19,90 zł
21,60 zł
22,51 zł
24,60 zł
18,90 zł
18,90 zł
30,00 zł
23,50 zł
25,50 zł
24,90 zł
24,90 zł
24,90 zł
28,90 zł
38,80 zł
47,80 zł
51,50 zł
40,90 zł
48,90 zł