405550
Dostępność 1-3 dni.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w
moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach
Ballinga.
GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru,
Urządzenie
skalowane jest w temperaturze 20°C.
BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości
analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków
gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się
swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali
zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla
różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°)
- wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe
(wytrawne),
Uwaga:
Dla prawidłowego przebiegu
fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE
przekroczyło 22 do 25 Blg°.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj
cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można
również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w
analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres
zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10
Blg°).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt
mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
nr
artykułu: 405550
3,30 zł
13,70 zł
10,50 zł
10,80 zł
12,80 zł
54,50 zł
21,70 zł
16,90 zł
3,80 zł
2,40 zł
4,00 zł
4,00 zł
11,50 zł
3,40 zł
7,00 zł
9,80 zł
25,90 zł
8,50 zł
14,20 zł
1,00 zł
6,90 zł
103,50 zł
4,50 zł
6,30 zł
9,80 zł
15,80 zł
8,90 zł
8,90 zł
16,50 zł
6,60 zł