405550
Dostępność 1-3 dni.
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w
moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach
Ballinga.
GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
- probówka ( plastikowa ) - do przeprowadzenia pomiaru,
Urządzenie
skalowane jest w temperaturze 20°C.
BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości
analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków
gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się
swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali
zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla
różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°)
- wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe
(wytrawne),
Uwaga:
Dla prawidłowego przebiegu
fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE
przekroczyło 22 do 25 Blg°.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj
cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można
również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w
analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres
zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10
Blg°).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt
mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
nr
artykułu: 405550