401600
Dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Jeśli
trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków
wspomagających ten proces.
Opis produktu:
W ofercie dostępne
są dwa rodzaje środków klarujących:
Klarowin skuteczny środek w postaci
proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne
właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje,
głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do
win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić
wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na
sklarowanie 10 l płynu.
Użytkowanie:
Odpowiednią
porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak
sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie
roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok.
tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
Zbyt duży dodatek substancji
klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo
powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym bezpieczniej jest
wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu
UWAGA: Środki
należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że
fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji
dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez
środki klarujące.
Charakterystyka produktu:
- W skład
klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z
winem.
nr artykułu: 401600
3,30 zł
13,70 zł
10,50 zł
10,80 zł
12,80 zł
54,50 zł
20,50 zł
21,70 zł
16,90 zł
3,80 zł
2,40 zł
4,00 zł
4,00 zł
11,50 zł
3,40 zł
7,00 zł
9,80 zł
25,90 zł
8,50 zł
14,20 zł
1,00 zł
6,90 zł
103,50 zł
4,50 zł
6,30 zł
9,80 zł
15,80 zł
8,90 zł
8,90 zł
16,50 zł